Zes vrienden zetten razend populair biertje op markt: ‘Alles was dicht, hoe kom je anders aan bier’
Het eerste biertje dat ze maakten was ‘niet te hachelen’, maar inmiddels maken zes jonge brouwers van Brouwerij Blauw uit Achterveld 2000 liter per keer, van hun populaire Achtervelds Pale Ale.
Dat hadden ze twee jaar geleden niet verwacht, toen ze uit verveling begonnen met het brouwen van hun eigen bier. De corona-pandemie was net uitgebroken, de kroegen waren dicht en voetballen bij de club was er ook niet bij, dus wat doe je dan? ,,We zaten met z’n allen in het zonnetje, en zeiden tegen elkaar: we gaan bier brouwen. Hoe kom je anders aan bier?’’
Zo gezegd, zo gedaan, alleen bleek de praktijk weerbarstig. Dat ondervonden Aike de Vette, Remy de Gans en Tom va Ruitenbeek al vrij snel. Samen met drie anderen uit hun vriendengroep, Joery Boutens, Jesse Bolk en Joris Houtveen, kochten ze bij de Hema een bierbrouwsetje en gingen ze in de keuken van moeders in de weer met pannetjes en pollepels.
Teleurstelling
,,Keurig het recept gevolgd, natuurlijk. Maar ergens klopte er iets niet, de thermometer viel stuk, dus de temperatuur klopte niet.’’ Het resultaat was ‘een enorme teleurstelling’’. ,,Het was niet te hachelen, zo enorm bitter!’’
,,We hebben Fokko Kruizenga benaderd. Hij was net gestopt met zijn brouwerij De Volle Maat aan de Asschatterweg, om te vragen hoe we het aan moesten pakken. We wilden kijken waar het schip zou stranden, of we iets unieks zouden kunnen maken, gewoon een lekker biertje. En het gaat natuurlijk ook om de gezelligheid!’’
Inmiddels hebben de vrienden er een gewoonte van gemaakt om iedere zondag te gaan brouwen, in een weinig opvallend schuurtje in de achtertuin. Wat wel duidelijk is geworden voor de mannen van Brouwerij Blauw: brouwen is een leerproces. ,,We hebben cursussen gevolgd via Koninklijke Horeca Nederland, zodat we nu de basisvaardigheden onder de knie hebben. We hebben besloten dat we nu eerst een APA maken, een American Pale Ale, dat wij natuurlijk een Achtervelds Pale Ale noemen. Dat is een toegankelijk biertje, waar we een unieke smaak aan kunnen geven, en dat je het hele jaar kunt drinken.’’
Arbeid
De noeste arbeid van de Achterveldse brouwers begint zijn vruchten af te werpen. ,,In het begin deden we twee weken over vier kratten bier, we bottelden het zelf, en plakten de etiketten er op. Twee kratten waren we al kwijt in het café De Hessenkar. Het brouwen hebben we nu uitbesteed aan Brouwerij De Hoop in Zaandijk, daar zijn we terecht gekomen via onze collega’s van ’t Mirakel in Amersfoort.”
,,We leren steeds meer over het brouwproces, bijvoorbeeld dat er weinig dingen belangrijker zijn dan hygiëne. Bovendien leer je met de ingrediënten te spelen, zodat je smaakvariaties krijgt. In oktober hebben we tweeduizend liter gebrouwen, dat was in januari op. Dat was een probleem, want toen hadden we dus niks voor de kerstpakketten. Een leermoment.”
Fris en fruitig
,,De mensen beginnen er nu ook over te praten, dat merk je in het dorp, het begint te leven. We zijn er in geslaagd een fris en fruitig biertje te maken. Ook bevriende brouwers zijn enthousiast, en via onze webshop krijgen we inmiddels veel vragen binnen over de verkrijgbaarheid van ons bier. In juli hopen we een blond bier te hebben, daar zijn we nu mee bezig, over drie weken kunnen we dat proeven.”
En de toekomst? ,,We willen ook een triple maken, en in de herfst een bokbiertje. Maar de ambitie is eerst om de basis goed te krijgen, zodat we bijvoorbeeld tijdens de feestdagen een mooi bierpakket kunnen aanbieden. En we willen het aantal verkooppunten in de regio gaan uitbreiden. Je kunt wel spreken van een uit de hand gelopen corona-hobby!’’
Bezoek de blauwerij
Op afspraak
Postadres
Hessenweg 172
3791PN Achterveld


Heb jij een vraag aan Brouwerij Blauw? Stel hem via het contactformulier!