Over Brouwerij Blauw

Brouwerij Blauw is een lokale brouwerij uit Achterveld, ontstaan in april 2020 uit een idee van zes ondernemende vrienden om ‘een keertje’ bier te gaan brouwen. Een biertje in de kroeg zat er aan het begin van 2020 niet in, gezien de horeca stil lag als gevolg van de corona maatregelen. Ons eigen bier brouwen, dat leek ons wel wat. Online is er het eerste zogeheten ‘thuisbrouwpakket’ gekocht om het eerste biertje te gaan brouwen.

Sinds 2020

6 ondernemende vrienden uit Achterveld

Brouwerij Hoop Zaandijk

Nog weinig succes

Het eerste biertje…

Met zo’n pakket, bestaande uit onder andere een duidelijk stappenplan, een gistemmer en de afgewogen hoeveelheid mout, gist en hop kan het haast niet misgaan, zou je zeggen. Daarnaast zijn in je keuken zijn de overige benodigdheden al aanwezig. Het leverde ons 4 liter aan Belgisch Blond bier op en na een tijdje konden we gaan proeven. Het resultaat: veel te bitter en weinig koolzuur. Ondanks het mislukte brouwsel smaakte het bier brouwen met elkaar wel naar meer. 

De RVS brouwketel

Goed gereedschap is het halve werk

Nog voordat we een echt lekker biertje hadden gebrouwen, besloten we om het alvast wat groter aan te pakken. Een RVS brouwketel van 50 liter en verschillende soorten mout en hop waren het begin van een succesvol zelfgebrouwen biertje. Een moutmolen, gistvaten, een kroonkurkapparaat… gelukkig was het nog steeds een hobby. 

Vele flesjes werden gevuld met de eerste officiele liters Achtervelds Pale Ale, om dit vervolgens rond te laten gaan in het dorp, bij familie en bij vrienden. Zo zijn langzamerhand de eerste verkopen een feit geworden, overvloed met positieve reacties en ook de eerste bierkaart in de horeca waar Blauw APA op stond was ook een feit. Ons toen nog volledig zelfgebrouwen bier was als eerst te koop bij De Hessenkar in Achterveld. 

De ketel van Brouwerij Blauw
De Blauwerij Achterveld

Where the magic happens..

De Blauwerij

De volgende grote stappen volgden sneller dan we dachten. We kregen de ouders van Joery zo gek om het “tuingroendepot” in hun achtertuin weg te halen, waardoor er een hele mooie schone plek overbleef. Een kort ritje naar een nieuwbouwwijk een aantal kilometer verderop leverde ons een gratis schuurtje op wat nu elke zondag ons thuis is: de Blauwerij. In de Blauwerij zijn wij in ieder geval elke zondag te vinden, de ene keer om te bottelen, dan om te brouwen, of om onze brouwsels uit te proberen. Wil je de Blauwerij bezoeken? Neem contact met ons op voor een afspraak, en dan zien we je op een van onze brouwdagen op zondag!

Brouwerij Hoop Zaandijk
Brouwerij Hoop in Zaandijk

Samenwerking

Om een grote oplage te brouwen, heb je nou eenmaal meer capaciteit nodig dan een brouwketel van 50 liter. Een samenwerking met Hoop, een brouwerij in Zaandijk, maakte het voor ons mogelijk een grote oplage Blauw APA te brouwen. De eerste voorraad was in oktober 2021 gebrouwen en het duurde slechts 10 weken voordat alles was verkocht. Via de horeca, speciaalzaken, kerstpakketten en onze webshop stonden we in de tweede week van december met lege handen. En dat terwijl kerst nog moest beginnen! Net voor de kerst van 2021 hebben we onze tweede voorraad binnen gekregen en hebben we nu geleerd om beter te plannen. Want een koelkast zonder Blauw bier, dat wil je natuurlijk niet hebben!

Brouwerij Hoop Zaandijk

Bezoek de blauwerij

Op afspraak

Contact

06-31309966
info@blauwbier.nl


Postadres

Hessenweg 172
3791PN Achterveld

Nix 18 brouwerij blauw
Blauw Bier logo

Heb jij een vraag aan Brouwerij Blauw? Stel hem via het contactformulier!